سعادت آباد، چهارراه سرو، خیابان بخشایش، کوچه هفدهم، پلاک 54، ساختمان تجاری اداری عرفان، طبقه 3، واحد 306

لامپکتومی

لامپکتومی؛ هر آنچه باید درباره آن بدانید!

عمل لامپکتومی (lum-pek-tuh-me) نوعی جراحی درمانی برای برداشتن سرطان یا  بافت های غیر طبیعی پستان، با حفظ بافت پستان است. در طی عمل لامپکتومی، جراح متخصص پستان، توده سرطان یا سایر بافت های غیر طبیعی و شاید مقدار کمی از بافت سالم اطراف آن را برمی دارد.

بدین ترتیب می‌توان این اطمینان را به دست آورد که تمام بافت غیر طبیعی در بیمار، برداشته می‌شود. با تا انتهای مقاله همراه باشید تا درباره این روش جراحی صحبت کنیم.

لامپکتومی چیست؟

لامپکتومی چیست؟

لامپکتومی را عمل حفظ پستان یا جراحی برداشتن بافت سرطان پستان نیز می نامند؛ زیرا تنها بخشی از پستان برداشته می شود. در مقابل، در طول جراحی ماستکتومی، تمام بافت پستان برداشته می شود. علاوه بر این پزشکان ممکن است از لامپکتومی به عنوان بیوپسی اکسیزیونال یا کوادرانکتومی نیز بهره بگیرند.

لامپکتومی یک گزینه درمانی برای سرطان پستان در مراحل اولیه است. گاهی اوقات از لامپکتومی برای رد تشخیص سرطان استفاده می شود. هنگامی که یک جراحی لامپکتومی برای برداشتن سرطان انجام می شود، معمولاً با پرتودرمانی پستان دنبال می شود تا شانس بازگشت سرطان کاهش یابد.

هدف از جراحی لامپکتومی (عمل حفظ پستان) چیست؟

هدف لامپکتومی برداشتن سرطان یا سایر بافت‌های غیرطبیعی و در عین حال حفظ ظاهر پستان است. مطالعات نشان می دهد که لامپکتومی به دنبال پرتودرمانی در پیشگیری از عود سرطان سینه به اندازه برداشتن کل پستان برای درمان سرطان سینه در مراحل اولیه، موثر است.

اگر نتیجه بیوپسی نشان دهد که بیمار به سرطان پستان مبتلا شده و سرطان در مراحل اولیه است، با در نظر گرفتن عوامل مهم دیگر و تشخیص پزشک، ممکن است جراحی لامپکتومی به عنوان گزینه درمانی مناسب و نتیجه بخش به بیمار توصیه گردد. لامپکتومی همچنین ممکن است برای حذف برخی از ناهنجاری های غیر سرطانی یا پیش سرطانی پستان نیز استفاده شود.

بیشتر بخوانید: ماستکتومی

خطرات جراحی لامپکتومی یا حفظ بافت پستان

هر اقدام  جراحی همراه با خطر ها و عوارض گوناگونی است. اما لامپکتومی را می‌توان  یک روش جراحی درمانی دانست که سطح بالایی از ایمنی و اثربخشی را ارائه می دهد. نسبت به ماستکتومی (جراحی سرطان سینه) که کل سینه را برمی دارد، عمل لامپکتومی، کم تهاجمی تر است.

عوارض بالقوه جراحی لامپکتومی شامل عفونت، کبودی و تورم (به نام لنف ادم) در بازو یا دست -نزدیک به سینه آسیب دیده- تشکیل بافت اسکار سخت در محل جراحی و تغییر در ظاهر پستان است.

مهم ترین کاری که می توانید برای کاهش ریسک بروز این خطرها و عوارض جانبی انجام دهید، قرار گرفتن تحت نظر یک جراح متخصص با تجربه در درمان سرطان و بیماری های پستان است. به خاطر داشته باشید که در این مسیر، بهتر است تمام تمرکز خود را به پزشک خود سپرده و قدم به قدم با برنامه درمانی ایشان پیش بروید.

نحوه انجام عمل لامپکتومی (حفظ بافت پستان)

لامپکتومی معمولاً با استفاده از بیهوشی عمومی انجام می شود که در طول عمل بیمار را در حالت خواب قرار می دهد.

نحوه انجام لامپکتومی

جراح برشی روی تومور یا ناحیه ای که حاوی توده یا بافت غیرطبیعی است ایجاد می کند، تومور و بخش هایی از بافت های اطراف را برمی دارد و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه می فرستد.

سپس جراح برش ها را با توجه به حفظ ظاهر سینه شما می بندد. جراح می تواند برای بستن محل برش ها از بخیه که یا خود به خود جذب می شوند یا بعداً توسط پزشک برداشته می شوند. پس از این اقدامات، روی زخم ها با نوارهای چسب نازک جهت پانسمان، بسته خواهد شد  تا زمانی که بهبود یابد.

عمل لامپکتومی در چه مواردی توصیه می شود؟

فرد در شرایط زیر می تواند کاندیدای مناسبی برای عمل لامپکتومی باشد:

  • سرطان فقط یک ناحیه از سینه را تحت تاثیر قرار داده باشد.
  • تومور در مقایسه با اندازه سینه نسبتاً کوچک است.
  • پزشک شما مطمئن است که بافت باقیمانده کافی برای تغییر شکل سینه پس از برداشتن تومور در سینه شما وجود دارد.
  • بیمار شرایط ادامه و تکمیل پرتودرمانی را دارد.

لامپکتومی در چه مواردی توصیه نمی شود؟

معمولا در موارد زیر عمل لامپکتومی پیشنهاد نمیشود:

  • بیمار سابقه اسکلرودرمی داشته باشد. (گروهی از بیماری‌هایی که پوست و سایر بافت‌ها را سخت می‌کند و بهبودی پس از لامپکتومی را دشوار می‌کند)
  • سابقه لوپوس اریتماتوز سیستمیک، یک بیماری التهابی مزمن که در صورت انجام پرتودرمانی می تواند بدتر شود.
  • دو یا چند تومور در ربع های مختلف سینه وجود داشته باشند که با یک برش قابل برداشتن نباشند، در نتیجه تخلیه آنها با روش لامپکتومی می تواند ظاهر سینه را تحت تاثیر قرار دهد.
  • بیمار قبلاً تحت پرتودرمانی در ناحیه پستان بوده‌، در حدی که ادامه پرتودرمانی می تواند برای او خطرناک باشد.
  • سرطانی در سراسر سینه و پوست پخش شده باشد.
  • داشتن تومور بزرگ و سینه‌های کوچک که ممکن است نتیجه زیبایی ضعیفی داشته باشد.
  • عدم دسترسی بیمار به پرتودرمانی

مراحل بعد از لامپکتومی (عمل حفظ بافت پستان)

پس از جراحی تیم مراقبت وضعیت سلامت بیمار را در اتاق ریکاوری  تحت نظر دارند تا زمانی که جواز ترخیص و بازگشت به منزل تایید شود. پزشک شما ممکن است قبل از مرخص شدن نسخه ای از داروهای آنتی بیوتیک و مسکن برای شما تجویز نماید. داروهای مسکن می تواند هر گونه ناراحتی بلافاصله پس از جراحی که احساس میکنید را تسکین دهد. با این حال، اکثر بیماران می توانند درد خود را با ایبوپروفن و یخ کنترل کنند.

تیم درمانی به شما خواهد گفت که چگونه در خانه به بهترین شکل مراقبت های لازم را برای بهبودی هرچه سریعتر انجام دهید. این دستورالعمل مراقبتی شامل موارد زیر است:

  • نحوه مراقبت از محل برش، از جمله اینکه چند بار باید پانسمان را عوض کنید.
  • مقدار و هر چند وقت یکبار داروی مسکن مصرف شود.
  • نحوه انجام (و زمان شروع) تمرینات شانه، که می تواند هرگونه سفتی را که احساس می کنید کاهش دهد.
  • چه علائمی نگران کننده هستند و باید در مورد آنها با جراح خود تماس بگیرید.
  • چه زمانی میتوان دوش بگیرید و به فعالیت های روزمره خود بازگردید.

دوره بهبودی بعد از لامپکتومی چقدر طول می کشد؟

بدن هر بیمار برای بهبودی کامل، زمان و برنامه منحصر به فردی را دارد.ممکن است بلافاصله پس از جراحی خستگی مفرط پیدا کنید. استراحت برای چند روز می تواند به بدن شما زمان لازم برای ریکاوری را بدهد. بسیاری از افراد دو هفته پس از جراحی لامپکتومی احساس بهبودی کامل می کنند.

نتیجه‌گیری

در نهایت، لامپکتومی یا عمل حفظ پستان، به معنای حفظ قسمتی از پستان مبتلا به سرطان است. در این روش، توده سرطانی و ممکن است بخشی از بافت اطراف آن برداشته شود، اما بخشی از پستان حفظ می‌گردد. برای تکمیل درمان، ممکن است نیاز به جراحی ترمیمی پستان، رادیوتراپی و/یا شیمی درمانی باشد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *